Δημιουργήστε στρατηγική δεσμών (links)

από τον Δημήτρη Τσουκαλά

Οι μηχανές αναζήτησης είναι η πύλη στο Διαδίκτυο είναι το πρώτο εργαλείο που οι πιθανοί πελάτες χρησιμοποιούν για να βρουν προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται. Γι' αυτό και η στρατηγική των links είναι τόσο επιτακτική. Εάν οι πελάτες δεν βρίσκουν τον ιστοχώρο σας, εσείς δεν έχει καμία πιθανότητα για πωλήσεις.

Προφανώς τώρα να αναρωτιέστε τι ακριβώς προσφέρει η στρατηγική δεσμών. Όσο περισσότερα links (δεσμούς) έχουμε τόσο καλύτερη θέση θα καταλαμβάνουμε στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο αριθμός των δεσμών αποτελεί μια από τις πολύ σημαντικές μεταβλητές ταξινόμησης των μηχανών αναζήτησης.

Οι μηχανές αναζήτησης ταξινομούν πάντα καλύτερα στα αποτελεσμά τους τις ιστοσελίδες που συνδέονται με άλλες ποιοτικές ιστοσελίδες. Το Google δημιούργησε το σύστημα, και τώρα ουσιαστικά οι περισσότερες δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης το υιοθετούν για να ταξινομήσουν τις ιστοσελίδες του διαδικτύου στα αποτελέσματα τους.

Λέξεις κλειδιά & links

Όσο πιο δημοφιλής και ανταγωνιστική είναι η λέξη κλειδί για την οποία θέλετε να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας τόσο πιο δύσκολο είναι να πετύχετε αποτελεσματική στρατηγική δεσμών, αλλά και χωρίς links δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμφανιστείτε σε καλή θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Οι πολύ ανταγωνιστικές λέξεις θέλουν επιμονή και υπομονή.

χρησιμοποιήστε τις σημαντικότερες λέξεις κλειδιά στα anchor tags π.χ
< a href = "web_promotion_greece.html">web promotion greece </a>


έτσι ώστε να συνδέστε στην ιστοσελίδα που θέλετε με την κατάλληλη λέξη κλειδί. Συμβουλή: μην χρησιμοποιείτε συνεχώς την ίδια λέξη κλειδί, κίνδυνος για το sandbox effect.

Παίζει ρόλο η ποιότητα στα links;

Κάτι που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας είναι η ποιότητα της ιστοσελίδας που συνδέετε. Μην συνδέστε ποτέ με μια σελίδα που έχετε επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να προβάλλετε τον ιστοχώρο ως φθηνό και πρόχειρο. Η σύνδεση με ιστοσελίδες κακής ποιότητας θα ελαττώσει τη δύναμη της στρατηγικής δεσμών σας, εάν δεν προλάβει να σας καταστρέψει εντελώς.

Συνδέσεις (links) σχετικές με το θέμα σας


Έτσι φτάσαμε σε αυτό που πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε την "ανώτατη σύνδεση" έτσι ώστε η δημοτικότητα σας να σας ταξινομεί σε περίοπτη θέση σε όλες τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης.

Θα πρέπει να εντοπίσετε άλλες ποιοτικές ιστοσελίδες που θα αυξήσουν τη δημοτικότητα των συνδέσεών σας. Προσπαθήστε να βρείτε τις ιστοσελίδες που συσχετίζονται με κάποιο τρόπο με το δικό σας θέμα, αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα και θα αυξήσει τη δημοφιλία σας και κατά πάσα πιθανότητα τους πελάτες σας.

Σαφώς όταν λέμε να συνδεθείτε με ιστοσελίδες σχετικού θέματος δεν εννοούμε να προσπαθήσετε να συνδεθείτε με τους ανταγωνιστές σας (αυτό είναι αυτονόητο) αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε σχετικά portals (πύλες) και websites που θα σας βοηθήσουν επαναλαμβάνω ιδιαίτερα.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Προτού βρούμε τους «συνεργάτες» με τους οποίους θα συνδεθούμε με την ιστοσελίδα τους θα πρέπει πρώτα να κάνουμε έρευνα. Μια καλή λύση για αυτό είναι το GOOGLE. Βάλτε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά και μελετήστε προσεκτικά τα αποτελέσματα. Κοιτάξτε τα γραφικά και το στήσιμο των ιστοσελίδων, την ποιότητα τους, το λεγόμενο page rank - δημοτικότητα (φροντίστε να είναι από 4 και άνω) και έπειτα επιλέξτε μέσα από το πλήθος τους καλύτερους.

Το πιο πιθανό είναι να σας ζητήσουν και αυτοί να τοποθετήσετε ένα link στην ιστοσελίδα σας που θα οδηγεί στην δική τους. Αυτό είναι καλό να γίνει από τη μερια σας εξ' αρχής διότι δείχνει καλή θέληση και πρόθεση. Έπειτα στείλτε τους ένα e-mail και πείτε τους ότι ήδη έχετε τοποθετήσει ένα link στο δικό σας site και ευγενικά παρακαλέστε τους να τοποθετήσουν έναν δεσμό προς την ιστοσελίδα τους. Θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των θετικών απαντήσεων. Αυτή είναι γνωστή ως τεχνική ανταποδοτικών δεσμών (reciprocal links)

Τέλος αφού έχετε ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω θα παρατηρήσετε ότι με την ολοένα αυξανόμενη στρατηγική δεσμών θα αρχίσετε να αυξάνετε την δημοτικότητα σας και θα μεγαλώνει το page rank το οποίο για να μπορέσετε να το δείτε θα πρέπει να κατεβάσετε το πολύ μικρό πρόγραμμα (Googletoolbar μόλις 465kb) που θα σας τοποθετήσει στον internet explorer μια πρόσθετη "μπάρα" που θα δείχνει το page rank (την δημοτικότητα σας) ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: «ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΙΣΤΕ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΣΤΕ»


Πώς επιλέγω τις σωστές λέξεις κλειδιά

Άρθρα για τις μηχανές αναζήτησης (S.E.O)

Μηχανές αναζήτησης τι "θέλουν"
Ανάλυση κίνησης ιστοσελίδων
Αξιολόγηση ιστοσελίδων
Δημιουργήστε δεσμούς - links
Επιλογή λέξεων κλειδιών

Παρακολούθηση αποτελεσμάτων
Τα 10 απαγορευτικά σημεία
Μηχανές αναζήτησης & FLASH
Λόγοι που μεταβάλουν το SERP
Ανάλυση του φίλτρου Sandbox